(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΩΤΑΡΑ
(Εφημερίδα ΜΑΧΙ - 04 Ιουλίου 2004)
   
Ο τόπος μας πλέον είναι και επίσημα μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Είμαστε μέλη μιας οικογένειας  η οποία υψώνει κατά πολύ τον πήχυ τόσο ως προς την ποιότητα της ζωής μας όσο κι ως προς την ποιότητα προσφοράς υπηρεσιών. Καλούμαστε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες πραγματικότητες με γενναιότητα  και τόλμη, έτοιμοι να προβούμε σε ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις με απώτερο στόχο να συνάδουμε πλήρως με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής κοινότητας.

Το προϊόν που στήριξε την οικονομία μας και συνέβαλε μέγιστα στον να γίνει η χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προϊόν που πολύ εύστοχα ονομάστηκε ως η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά, δυστυχώς κινδυνεύει από φαινόμενα ερασιτεχνισμού, που μειώνουν το επίπεδο της ποιότητας και της προσφοράς του τουριστικού προϊόντος.

Ζώντας σε μια περιοχή που στηρίζει την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας, δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στα όσα στραβά και παράλογα συμβαίνουν, κωφεύοντας στα μηνύματα και τις απαιτήσεις των νέων πραγματικοτήτων, και γι αυτό το λόγο ως ενεργός πολίτης προβληματίζομαι βαθύτατα "για το τι μέλλει γενέσθαι" της τουριστικής βιομηχανίας τόσο της περιοχής μας όσο και του τόπου μας, παραθέτοντας παρακάτω τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου.
     

Ο τουρισμός, αγαπητοί μου φίλοι,  είναι ένα προϊόν πολύ ευαίσθητο και δυστυχώς  εμείς εδώ στο Παραλίμνι, από τις τοπικές αρχές μέχρι και τον τελευταίο δημότη Παραλιμνίου, δυστυχώς δεν το προσέξαμε ικανοποιητικά με αποτέλεσμα τώρα να παρουσιάζονται πολύ σοβαρά προβλήματα στην τουριστική μας  περιοχή. Η κατάσταση είναι πολύ τραγική και κρύβεται από κάποιους αρμόδιους η αλήθεια, κι εξηγούμαι: με το ρυθμό που αναπτύσσεται η τουριστική περιοχή μας  θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουμε πρόσφυγες μέσα στις δικές μας περιούσιες που μας κληρονόμησα οι πρόγονοι μας. Αγαπητοί μου συνδημότες, σας το λέω με πόνο ψυχή αλλά αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα. Μπορώ να πω και θα το διαπιστώσετε και σεις  οι ίδιοι με το όσα θα σας αναφέρω αργότερα στο άρθρο μου ότι ο Δήμος Παραλιμνίου δεν είχε ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ είχε να παρουσιάσει μέχρι τώρα για να επιλύσει τα προβλήματα του τουρισμού στην περιοχή Πρωτάρα.
   
Εξαρχής θα ήθελα να σας αναφέρω ότι κάνω μια προσωπική προσπάθεια, με δική μου και μόνο πρωτοβουλία να ενημερώσω τους συνδημότες μου σχετικά με τα προβλήματα της όμορφης τουριστικής μας περιοχής καθώς επίσης και εισηγήσεις επίλυσης των πιο πάνω προβλημάτων. Πιστεύω, ότι η 25χρονη επαγγελματική μου καριέρα πάνω σε τουριστικά θέματα μου δίνουν και τις γνώσεις αλλά και το δικαίωμα να εισηγούμαι, να αντιδρώ και να δρω. Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη προς τη γη που με γέννησε και με μεγάλωσε, στη γη που μας έδωσαν οι πρόγονοι μας, στη γη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Έτσι προβληματίστηκα για όλα που θα σας αναφέρω και δεν σας το κρύβω, εδώ και δύο-τρεις μήνες, προβληματίστηκα πάρα πολύ για το τι και με ποιο τρόπο θα σας αναφέρω εδώ, ώστε να μην έρθω σε αντιπαράθεση με την καλόπιστη κριτική που θα κάνω αργότερα στην συνέχεια.
   

Η παράκληση μου είναι όλοι, από κοινού, τοπικές αρχές, τοπικές επιτροπές κομμάτων, οργανωμένα σύνολα μέχρι και τον τελευταίο πολίτη του όμορφου Δήμου Παραλιμνίου, μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κοινωνίας να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας και μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο να επιλύσουμε τα προβλήματα όχι μόνο του τουρισμού αλλά και γενικότερα της κοινωνίας μας εδώ στο Παραλίμνι, διότι, κατά την ταπεινή μου πάντοτε γνώμη, εάν δεν πάρουμε σωστές και μελετημένες αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα θα παρουσιαστούν απρόβλεπτες καταστάσεις.
   
Στη συνέχεια θα σας παραθέσω διαχρονικά τα προβλήματα που υπήρχαν από το 1988 και εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα. Προβλήματα για τα οποία έχω κάνει επανελλειμένες και παρεμβάσεις για την επίλυση τους. Εισηγήσεις που δυστυχώς εξακολουθούν να είναι επίκαιρες αφού στα πλείστα θέματα δεν έγιναν βήματα προόδου αλλά βήματα οπισθοδρόμησης. Ενώ κάποιες άλλες εισηγήσεις μου που έγιναν πριν πολλά χρόνια άρχισαν να υιοθετούνται από βουλευτές, αξιωματούχους του τουρισμού, οργανωμένοι τουριστικούς φορείς και παράλληλα υπάρχει πληθώρα από τις εισηγήσεις μου στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Τουρισμού που προτάθηκε από τον ΚΟΤ 2004, δικαιώνοντας με παράλληλα.

1. Η συνεχής και απρογραμμάτιστη ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, είχε σαν αποτέλεσμα
την έλλειψη πληρότητας των μονάδων και ως εκ τούτου προκύπτει ανάγκη να γίνονται Μελέτες Βιωσιμότητας η Σκοπιμότητας (Feasibilities Studies) που να περιλαμβάνει ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣ – ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ σ’ ότι αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή όχι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να σταματήσει η ανέγερση συγκροτημάτων στον Πρωταρά

2.
Η συνεχής ανέγερση μη οργανωμένων διαμερισμάτων δημιουργεί
μεγάλο πρόβλημα στην προσέλκυση ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην ελκυστική περιοχή του Πρωταρά. Η ανέγερση αυτών των διαμερισμάτων έχει γίνει η αφορμή για προσελκύσουμε τον μαζικό τουρισμό ο οποίος πλήττει την περιοχή Πρωταρά και ολόκληρο το νησί μας. Εκτός τούτου, αυτά τα διαμερίσματα δεν προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες στους αναμενόμενους τουρίστες οι οποίοι πολλές φορές φεύγουν δυσαρεστημένοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει απαραιτήτως να σταματήσει αμέσως η πολιτική αυτή τόσο από τις τοπικές αρχές όσον κι’ από τους αρμόδιους φορείς του κράτους γιατί τείνει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τον τουρισμό.

3. Όλες οι άλλες επενδύσεις π.χ. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΜΠΥΡΑΡΙΕΣ, SOUVENIR SHOP, ΚΛΠ, ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ και συνεχίζονται να εκτελούνται αλόγιστα στον Πρωταρά διότι δεν υπάρχει σωστή τουριστική υποδομή για το εγγύς μέλλον. Λυπούμαι, να παρατηρήσω ότι όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει για εμπορι&kapppa;&omiicron;ύς σκοπούς χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις  απαιτήσεις και ανάγκες του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή Πρωταρά. Ο απώτερος σκοπός των επενδύσεων της περιοχής και η έμφαση που δόθηκε εκ μέρους των, ήταν η εξασφάλιση όσο το δυνατό μεγαλυτέρου κέρδους από τον πρώτο χρόνο (αυτή δεν &epsiln;ίναι επένδυση), χωρίς να προβλέπουμε τις επιπτώσεις του τουρισμού μελλοντικά). Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο ευαίσθητη είναι η τουριστική βιομηχανία και δεν έχουμε καταλάβει πόση ιδιαίτερη μεταχείριση θέλει ο τουρισμός μας. Δεν κοιτάξαμε να δούμε και να πούμε ότι ο στόχος μας είναι ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ.  Τάσσομαι υπέρ των επενδύσεων, αλλά των επενδύσεων που γίνεται με βάση το σωστό προγραμματισμό ανάπτυξης μιας περιοχής ο οποίος περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣ – ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ας ληφθεί αυτό πολύ σοβαρά από τις τοπικές αρχές και συναφείς υπηρεσίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος για να μην επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν σ’ άλλες τουριστικές περιοχές της Κύπρου (π.χ Αγία Νάπα).


4. Παραχωρούνται άδειες για λειτουργία εστιατορίων και μπυραριών σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα. Τα άμεσα προβλήματα είναι:

Α
.
Οι ψηλές τιμές φαγητών και ποτών (δεν γίνεται ορθή κοστολόγηση) και

Β. Δεν γίνεται η ποιοτική εξυπηρέτηση φαγητών και ποτών στους τουρίστες
                                
Είμαστε γνωστοί σαν λαός στην Ευρώπη για την καλή εξυπηρέτηση (Good Service) και φιλοξενία (Hospitality), οι δύο αυτοί σπουδαίοι παράγοντες αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τα πλαίσια φιλοξενίας και καλής εξυπηρέτησης και να αντικρίζουμε τον τουρισμό σαν πηγή εύκολου κέρδους. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ειδικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και καλείται ο Κ.Ο.Τ. να επιληφθεί του θέματος πιο σοβαρά.

5. Η έλλειψη επαρκούς χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στους δρόμους όπως πρόκληση οχληρίας από τους αυτοκινηστές και μοτοσικλετιστές με άμεση δυσφορία των επισκεπτών.

6.
Η έλλειψη δημοσίων χώρων για την εξυπηρέτηση των τουριστών στους δρόμους της περιοχής με αποτέλεσμα οι τουρίστες να εισέρχονται στα διάφορα κέντρα αναψυχής ή σε διάφορα Ξενοδοχειακά συγκροτήματα.


7.
Η λειτουργία νυκτερινών κέντρων αναψυχής μικροεπεισόδια που δημιουργούνται δεν μέχρι τις πρωινές ώρες χωρίς άδεια, τα βρίσκουν τη λύση τους, λόγω του ότι δεν υπάρχει τουριστική αστυνομία. Η δημιουργία τουριστικής αστυνομίας θα βάλει τάξη στη τουριστική μας περιοχή και θα μεταδώσει τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες ένα αίσθημα ασφάλειας. Η τουριστική αστυνομία δεν θα ελέγχει μόνο τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής τι ώρα κλείνουν, τη ηχορύπανση από τις μοτοσικλέτες και μπυραρίες, τα μικροεπεισόδια που συμβαίνουν κατά τις νυχτερινές ώρες αλλά και να ελέγχει τις άδειες λειτο&upsiloon;ργίες εστιατορίων και μπαρ που δίνονται σε μη προσοντούχα άτομα με αποτέλεσμα να παρατηρείται η μη ποιοτική εξυπηρέτηση και αισχροκέρδεια εις βάρος των τουριστών. Γι’ αυτούς τους λόγους η τουριστική αστυνομία είναι απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη, όπως είναι η περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.


8. Η δημιουργία νέων υποδομών για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμό, πολιτιστικό, αθλητικό και θαλάσσιο και θεραπευτικό τουρισμό) θα βοηθήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Με αυτές τις ειδικές μορφές τουρισμού θα επωφεληθούμε διπλά γιατί από τη μια θα έρθουν αυξημένης εισοδηματικής στάθμης και υψηλού μορφωτικού επιπέδου και από την άλλη θα αμβλυνθεί και το πρόβλημα της εποχικότητας που τόσο μας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο. Με την δημιουργία των νέων υποδομών για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού πέρα από τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. 


Οι εισηγήσεις μου στα προαναφερθέντα είναι οι παρακάτω:

                                                   

⇒ Αθλητικός τουρισμός. Που είναι το σύγχρονο αθλητικό κέντρο μας, γήπεδα τένις, καλαθόσφαιρας και ποδοσφαίρου, βόλεϊ-μπολ, κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδα Futsal, το Αθλητικό Μουσείο να προβάλουμε τόσο τους δικούς μας αθλητές όσο και άλλες προσωπικότητες του αθλητισμού στην Κύπρο, το LUNA PARK για τα παιδιά και τόσα άλλα που μπορούν να προσελκύσουμε  τον τουρισμό που ασχολείται με τον αθλητισμό και ταυτόχρονα να έχουμε και χειμερινό τουρισμό. Αυτό είναι εάν σοβαρό θέμα που πρέπει η τ&omicroon;πική αρχή να το επιληφθεί με σωστό προγραμματισμό.

Θαλάσσιος και Θεραπευτικός Τουρισμός. Η έλλειψη Τουριστικής Πλαζ και Μαρίνας με σύγχρονες προδιαγραφές (πεζοδρόμια, snack – bar, ηλεκτροφωτισμό, τουαλέτες, κλπ) τις οποίες να εκμεταλλεύεται ο δήμος μας. Επίσης, ένα kappa;έντρο υγείας (SPA CENTER) στο οποίο να υπάρχουν αίθουσες γυμναστικής, θερμαινόμενες πισίνες, ειδικά φαγητά ποιότητας, κλπ. Τέλος να υπάρξει ένα Μουσείο Θαλάσσης ώστε να προσελκύσει τον θαλάσσιο και θεραπευτικό τουρισμό.                                                                                       

Πολιτιστικός Τουρισμός. Που υπάρχει το παραδοσιακό
στοιχείο σ’ ολόκληρη τη περιοχή Παραλιμνίου-Πρωταρά ώστε να προσελκύσει πολιτιστικό τουρισμό? Θα μπορούσε να υπάρχει η λαϊκή γειτονιά μας να προβάλλει τη κουλτούρα μας (δηλ. τις παραδόσεις, ήθη και έθιμα), το ιστορικό μουσείο που να προβάλλει τους ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (απελευθερωτικό αγώνα 1955-1960, τουρκική εισβολή, αγνοούμενους, ήρωες, κλπ). Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει και ένα αμφιθέατρο στο Πρωταρά να παρουσιάζονται οι καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και λ&a

⇒ Αγροτουρισμός. Με αυτό το είδος τουρισμού θα μπορούσε να αναζωογονηθεί η ύπαιθρός στη περιοχή μας με στόχο να διατηρηθεί το περιβάλλον και η γεωργία μας. Επίσης, θα μπορούσε μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον να υπήρχαν κυπριακά παραδοσιακά σπίτια, γεωργικό μουσείο, κυπριακό καφενείο, φάρμες ζώων και τέλος το γεωργικό μουσείο. 

9.
Αξιοποίηση της Λίμνης.
Να γίνουν πάρκα για τα παιδιά τεχνητές λίμνες με ψάρια, τεχνητές λίμνες για πουλιά, (λίμνη για κανό), μικρός ζωολογικός κήπος, γήπεδα μπάσκετ και τένις, ένα κυπριακό καφενείο, σνακ-μπάρ, μουσείο με τη λαϊκή παράδοση, κλπ.

10. Αξιοποίηση των Μονοπατιών της Φύσης. Να τοποθετηθεί φωτισμός και μικρά περίπτερα για διάφορα σνάκς και πληροφορίες για τη περιοχή του Πρωταρά και Παραλιμνίου τα οποία να εκμεταλλεύται ο δήμος.

11.
Διαφήμιση.
Τι διαφημίζετε για τον Πρωταρά; Πιστεύω ότι εκφράζω και την απόψιν και πολλών  ενδιαφερομένων για τον τουρισμό, ότι δεν προσφέρουμε τίποτε εκτός από τον ήλιο και θάλασσα για να προσελκύσουμε περισσότερο ποιοτικό τουρισμό για να επισκεφθεί την όμορφη περιοχή του Πρωταρά; Πρέπει λοιπόν, να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα σχετικά με την προβολή της τουριστικής μας περιοχής στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

12. Εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμα, σπουδαίο ρόλο στην αναβάθμιση των τουριστικών μας υπηρεσιών παίζει η εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή εμπλέκεται στους τουριστικούς τομείς (π.χ. ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, διευθυντές ξενοδοχείων, προσωπικό ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπυραριών, ιδιοκτήτες ταξί, κλπ. Τονίζω για μια ακόμη φορά και θα το επαναλαμβάνω για όσες φορές χρειασθεί: χωρίς τους εξειδικευμένους ανθρώπους σε τουριστικά θέματα, με τον σωστό προγραμματισμό και τη σωστή επαγγελματική και τουριστική συνείδηση τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί.


13.
Ένα, επιπρόσθετο στοιχείο που θα πρέπει
να προσεχθεί είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών των τουριστικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, π.χ ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, κέντρων αναψυχής, μικρά ψαρολίμανα, καταστημάτων και μεταφορικών μέσων.

14.
Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού.
Η έλλειψη της Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού στην περιοχή Πρωταρά. Είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί τέτοια επιτροπή από ειδικούς του επαγγέλματος (μελετητή η ερευνητή, οικονομολόγο, πολεοδόμο, στατιστικολόγο, αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό, μέλη της τοπικής επιτροπής ξενοδόχων και διευθυντών ξενοδοχείων, τοπικές αρχές, κλπ) για να επιλύει τα προβλήματα της περιοχής με απώτερο σκοπό τη αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Πιστεύω, ότι υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άτομα με αρκετή πείρα στο ξενοδοχειακό τομέα που θα μπορούσα να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του Δήμου Παραλιμνίου. Η επιτροπή αυτή πρέπει να αποτελείται από άτομα που να μην έχουν κανένα κομματικό ή προσωπικό συμφέρον.

15. Τουριστικές Επαύλεις. Άφησα τελευταίο αυτό το θέμα διότι αυτή είναι η καταστροφή του τουριστικού μας προϊόντος. Άφησα τελευταίο αυτό το θέμα, διότι είναι αυτό που θα καταστρέψει το τουριστικό μας προϊόν και τη ποιότητα του τουρισμού μας.Από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Κύπρο έχουν γίνει τρία εγκλήματα: Το πρώτο ήταν το πραξικόπημα, το δεύτερο το περιβόητο Χρηματιστήριο και τρίτο, όσο και αν σε φαίνεται περίεργο, είναι οι τουριστικές επαύλεις. Να μου επιτρέψετε να ενδιατρίψω στο τρίτο που αναφέρεται στο σύγχρονο έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας αλλά και του μέλλοντος των παιδιών μας. Να υπενθυμίσω τη γνωστή ρήση: «Ότι η γη τούτη δεν είναι δική μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».

Μετά το πραξικόπημα και την εισβολή και την κατάληψη από τους Τούρκους του 40% σχεδόν της γης και την προσφυγοποίηση 200.000 Ε/Κ έγινε ένας αγώνας επιβίωσης και αξιοποίησης κάθε πηγής εισοδήματος. Σωστά, τότε, η Κυβέρνηση αξιοποίησε το κάθε τι για να αναπτύξει τον τουρισμό. Έτσι, από 264,000 αφίξεις τουριστών που είχαμε πριν από την εισβολή σταδιακά φθάσαμε σήμερα να έχουμε 2,409.919 (2006) αφίξεις. Φτάνει να αναφέρουμε ότι πριν από την εισβολή είχαμε 60 ξενοδοχειακές μονάδες, με συνολικά 5.771 κλίνες, στις οποίες μονάδες εργάζονταν 2,000 άνθρωποι, σήμερα φθάσαμε να έχουμε 909 ξενοδοχειακές μονάδες (αδειούχες από ΚΟΤ-2006), με συνολικά 93.957 κλίνες, στις οποίες μονάδες εργάζονταν 35,700 άνθρωποι. Ο τουρισμός αποδείχθηκε για την Κύπρο η «χρυσή κότα που γεννούσε τα χρυσά αυγά» και έδωσε ώθηση σε ολους τους τομείς της οικονομίας ώστε ν’ αναβαθμιστεί και αναβαθμίστηκε το εισόδημα κάθε πολίτη και να θεωρείται η Κύπρος σήμερα ως μια αναπτυγμένη χώρα με ευμάρεια, παρά την πληγή που άφησε η εισβολή.

Δυστυχώς, ο τουρισμός ξέφυγε από τα παραδοσιακά πλαίσια. Αναπτύχθηκαν εταιρίες με στόχο τη δημιουργία τουριστικών επαύλεων, οι λεγόμενοι developers, οι οποίοι αγοράζουν άγονα κυρίως χωράφια, τα οποία παίρνουν έναντι λίγων λεφτών ή με ανταλλαγή κάποιων διαμερισμάτων ή επαύλεων, τα εξωραϊζουν και στη συνέχεια κτίζουν πολυτελείς επαύλεις ή διαμερίσματα και τα μοσχοπουλούν κυρίως σε ξένους. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, που θα καταστρέψει το τουριστικό μας προϊόν και τη ποιότητα του τουρισμού μας. Είναι μία σύγχρονη μέθοδος ξεπουλήματος των περιουσίων μας και γενικά της Κύπρου.

Μπορεί να αποκτήσουμε σε αντιπαροχή δύο τουριστικές επαύλεις μέσα σ’ ένα τεμάχιο γης για τα παιδιά μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τα εγγόνια και δισέγγονα μας ( ο επενδυτής ανάπτυξης γης παίρνει έξι τουριστικές επαύλεις). Τα εγγόνια μας σε μια μεταγενέστερη εποχή θα έρθουν να αγοράζουν σπίτια για να διαμένουν μέσα στις δικές τους περιουσίες που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πωλήσει οι γονείς τους σε ξένα χέρια. Τέτοια παραδείγματα είναι οι όμορφες περιοχές: Κάππαρη, Βρισούδκια, στην περιοχή  Πρωτάρα, Αγία Θέκλα στην περιοχή Αγία Νάπα, Πάφος, κλπ. Εκεί βλέπουμε τώρα "τσιμεντούπολεις" που έχουμε δημιουργήσει με αντιπαροχή, αντί να υπάρχουν θεματικά πάρκα που να παρουσιάζουν την παραδοσιακή αγροτική περιοχή και τον καθημερινό τρόπο ζωής της περιοχής μας κάποιων άλλων εποχών. Τίποτα από αυτά που γίνεται θα προσελκύσει «ποιοτικό τουρισμό». Είναι μόνα στα λόγια που ακούμε ότι έχουμε ποιοτικό τουρισμό από τον ΚΟΤ, τους βουλευτές, τις τοπικές αρχές και από τον  σύνδεσμο ξενοδόχων και από όσους ασχολούνται και μιλούν για ποιοτικό τουρισμό.

Από τα ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες οι Δήμοι έχουν σημαντικά εισοδήματα, ενώ με τις τουριστικές επαύλεις το μόνο που κερδίζουν είναι έσοδα από το νερό και τα σκύβαλα. Από τη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού θα μπορούσε να μειωθεί το ανεργιακό πρόβλημα, να δώσει περισσότερες διεξόδους στους νέους μας και να λυθεί το πρόβλημα της εποχικότητας. Αντί αυτών, σκεπτόμαστε το εύκολο χρήμα για να ικανοποιήσουμε το παρόν, χωρίς να κοιτάζουμε το μέλλον των παιδιών μας και γενικά του τόπου μας. Πόσες φορές να πουλήσουμε αυτή τη πατρίδα; Παράλληλα, με τις λεγόμενες τουριστικές επαύλεις μπορεί να συμβούν και παράδοξα, όπως ακριβώς συνέβηκε στη Πέγεια όπου η πλεοψηφία των κατοίκων είναι ξένοι και αύριο ο νέος Δήμαρχος και Δημοτικές Αρχές θα είναι ξενόφερτοι.

Είμαι από το Παραλίμνι και διαπιστώνω ότι έχουμε πάθει πολλά με τον Πρωταρά. Και πρέπει να μας γίνει μάθημα. Προχωρούμε, πουλούμε και ξεπουλούμε χωρίς σκέψη, χωρίς να υπολογίζουμε το μέλλον, χωρίς σωστό προγραμματισμό, χωρίς όραμα, ότι κάνουμε το κάνουμε για το παρόν, για το εύκολο χρήμα. Ο Πρωταράς έχει γίνει μια διαφημιστική ταμπέλα: Μενού στα πεζοδρόμια, κράκτες, κακοτεχνίες στα κτίρια, παρανομίες σε καταστήματα και εστιατόρια και το πιο «ωραίο» που βλέπει κάποιος όταν επισκεφθεί τον Πρωταρά είναι τα γραφεία πωλήσεων τουριστικών επαύλεων και διαμερισμάτων. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ, παρά μια έρημη πόλη, χωρίς τουρίστες, χωρίς τίποτα. Ας μην παραγνωρίζομε και την πιθανότητα να έχουμε και κάποια μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος, οπόταν όλες οι επενδύσεις θα αρχίσουν σιγά-σιγά να γίνονται στην κατεχόμενη μας Αμμόχωστο.

Πιστεύω, ότι η υλοποίηση των πιο πάνω εισηγήσεων μου θα οδηγήσει στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων που απασχολούν την τουριστική περιοχή του Πρωταρά. Επίσης, μόνον μ' αυτή την στρατηγική θα αυξήσουμε την προσέλευση περισσότερων τουριστών μ' αποτέλεσμα ν' ανοίξουμε δρόμο και για τον χειμερινό τουρισμό που τόσο επιθυμούμε. Οφείλουμε λοιπόν, την κότα που γεννούσε για χρόνια χρυσά αυγά, που στήριζε την οικονομία του τόπου μας να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, και όχι να την ξεπουλήσουμε στον βωμό του γρήγορου και εύκολου κέρδους. Όλοι οι φορείς με μεγαλόπνοα σχέδια, με όραμα, όρεξη και αγάπη προς αυτόν τον τόπο οφείλουμε να ακούσουμε τα μηνύματα και τα προβλήματα των καιρών, ώστε να στηρίξουμε, τη βάση της οικονομίας του τόπου μας.