(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΩΤΑΡΑ
(Εφημερίδα ΑΓΩΝ - 3 Μαίου 1998)

 Επανερχόμενος στη επιστολή που απέστειλα στο Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους με ημερομηνία 14.1.95 σχετικά με τη ορθολογιστική ανάπτυξη της τουριστικής περιοχής του Πρωταρά, λυπάμαι να διαπιστώσω ότι  δυστυχώς οι τότε διαπιστώσεις μου επαληθεύτηκαν.

1. Η πρώτη και πιο σημαντική επιβεβαίωση είναι ότι δεν γίνεται καθόλου σωστός προγραμματισμός για τη τουριστική περιοχή του Πρωταρά. Δυστυχώς, συνεχίζονται να γίνονται όλες οι επενδύσεις για το Παραλίμνι (τι σκοπεύουμε να γίνει το Παραλίμνι; το μικρό Παρίσι μήπως;) και αφήνετε η τουριστική ανάπτυξη του Πρωταρά στο έλεος του θεού.

Διερωτούμαι, πότε θα γίνει κανένα αξιόλογο έργο στο Πρωταρά, αγαπητέ μου Δήμαρχε και αγαπητοί μου Δημοτικοί Σύμβουλοι; Δεν γίνεται και δεν είναι καθόλου ορθό να εισπράττετε τα περισσότερα χρήματα από τους Ξενοδόχους, εστιάτορες, καταστηματάρχες, κλπ, και να επενδύονται όλα στο Παραλίμνι. Έπρεπε και πρέπει τα έργα υποδομής να γίνονται στο Πρωταρά, να σταθεροποιηθεί το τουριστικό μας προϊόν, και μετά να γίνουν επενδύσεις στο Παραλίμνι.

Είχα αναφερθεί, ότι έπρεπε να γίνουν γήπεδα ποδοσφαίρου, σύγχρονη μαρίνα, γήπεδα τένις, κλειστό κολυμβητήριο, γκολφ, λαϊκή γειτονιά, μουσείο λαϊκής τέχνης, σύγχρονη τουριστική πλαζ  και τόσα άλλα αξιόλογα τουριστικά έργα που μπορούσαν να γίνουν πριν μερικά χρόνια, αλλά δυστυχώς όλες οι εισηγήσεις μου είχα τοποθετηθεί στους κάλαθους των αχρήστων. Και σκέφτομαι τώρα που θα ενταχθούμε στην Ευρώπη και οι απαιτήσεις του ευρωπαίου τουρίστα θα είναι περισσότερες, τι θα έχουμε να παρουσιάσουμε, πάλι τον ήλιο και την θάλασσα στον ευρωπαίο τουρίστα; Που είναι η κουλτούρα μας και οι παραδόσεις μας; Που είναι όλα εκείνα τα έργα που καθορίζουν ένα ορθολογιστικό τουριστικό προορισμό;

2. Η έλλειψη επαρκούς χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως πρόκληση οχληρίας από τους αυτοκινητιστές και μοτοσικλετιστές με άμεση δυσφορία των επισκεπτών.

3. Η λειτουργία νυκτερινών κέντρων αναψυχής μέχρι τις πρωινές ώρες χωρίς άδεια, τα μικροεπεισόδια που δημιουργούνται, δεν βρίσκουν τη λύση τους, λόγω του ότι δεν υπάρχει τουριστική αστυνομία. Η τουριστική αστυνομία είναι απαραίτητη και επιτακτική σε μια αναπτυγμένη περιοχή, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση της τουριστικής περιοχής Πρωταρά.

Είναι καιρός λοιπόν, να συλλογιστούμε πιο ορθολογιστικά για να αναπτύξουμε τον όμορφο  Πρωταρά με καλύτερες προοπτικές, εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε και να διασώσουμε τον Πρωταρά. Σιγά – σιγά με τον τρόπο που σκεπτόμαστε να αναπτύξουμε την όμορφη περιοχή του Πρωταρά εξαλείφεται και διαφθείρεται. Οι ξενοδόχοι. εστιάτορες, καταστηματάρχες, κλπ  δουλεύουν 5-6 μήνες τον χρόνο; Πως και με ποιόν τρόπο μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια όταν δεν εργάζονται κατά την χειμερινή περίοδο; Ο κόσμος διαμαρτύρεται. Που είναι τα έργα τουριστικής υποδομής; Που είναι η τουριστική μας συνείδηση;

4. Όλοι εμείς, στην περιοχή του Πρωταρά, υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε ποιότητα τουρισμού. Διερωτούμαι, με αυτά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, μαζί με τη βασική έλλειψη της προγραμματισμένης υποδομής και έργων, έχουμε ή θέλουμε ποιότητα τουρισμού. Πιστεύω προσωπικά, ότι τη περισσότερη ευθύνη για τη μη δημιουργία τουριστικών έργων υποδομής στη τουριστική περιοχή του Πρωταρά τη φέρουν ακέραια οι διοικούντες τον Δήμο Παραλιμνίου. Επαναλαμβάνω, ο ήλιος και η θάλασσα δεν είναι αρκετοί παράγοντες να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του ποιοτικού τουρισμού. Ερωτώ, προσφέρει ο Πρωταράς τίποτε άλλο έκτος από τη θάλασσα, ήλιο και λίγη φιλοξενία για να έχουμε περισσότερο ποιοτικό τουρισμό; Που υπάρχει το Κυπριακό στοιχείο σ’ ολόκληρη την περιοχή του Πρωταρά; Που είναι ένα αθλητικό κέντρο που να περιλαμβάνει γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδα γκολφ, αμφιθέατρο, λαϊκή γειτονιά, μια σύγχρονη τουριστική πλαζ, μια μαρίνα και τόσα άλλα που μπορούν να προσελκύσουμε την ποιότητα τουρισμού και ταυτόχρονα να έχουμε χειμερινό τουρισμό; Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει το Δημαρχείο Παραλιμνίου να προβληματισθεί και να το  επιλύσει με σωστό και ορθολογιστικό προγραμματισμό.

5. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που μπορούσε να βοηθήσει με το καλύτερο τρόπο και τη επίλυση πολλών προβλημάτων είναι η δημιουργία Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού στην περιοχή Πρωταρά. Είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί τέτοια επιτροπή από ειδικούς του επαγγέλματος. Πιστεύω, ότι υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άτομα με αρκετή πείρα στο ξενοδοχειακό τομέα που μπορούσα να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του Δήμου Παραλιμνίου.

6. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που έπρεπε να οργανωθεί και να διευθετηθεί καλύτερα είναι το αποχετευτικό. Είναι έργο που έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε όμως με καλύτερο προγραμματισμό. Η κατάσταση στους δρόμους, αλλά και γενικά στη περιοχή λόγω αυτών των έργων είναι εντελώς απαράδεκτη. Ο τουρίστας δεν έρχεται να δει το αποχετευτικό σύστημα, αλλά για να περάσει τις διακοπές του με ασφάλεια και ηρεμία. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση που παρατηρείται στη τουριστική περιοχή Πρωταρά είναι ανεπίτρεπτη. Πιστεύω, και είναι ξεκάθαρο ότι κανένας τουριστικός πράκτορας δεν θα διακινδυνεύσει να φέρει τουρισμό σε μια τουριστική περιοχή σε τέτοια κατάσταση. Είναι ένα σοβαρό θέμα που προβληματίζει έντονα τους ξενοδόχους, εστιάτορες, καταστηματάρχες, κλπ της τουριστικής περιοχής οι οποίοι πρέπει να πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση για αποπεράτωση των εργασιών, ώστε με τη έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου οι συνθήκες τουλάχιστον να είναι υποφερτές για να μη χαθεί η τουριστική σεζόν.  

7. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προβληματίσει το Δημαρχείο Παραλιμνίου, είναι ότι σχετική έρευνα που έχω κάμει μεταξύ των τουριστικών θέρετρων Πρωταρά και Πάφου, προτιμούν την Πάφο διότι η Πάφος προσφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία για τη ανάπτυξη μιας σωστής τουριστικής υποδομής. Προσφέρει, τον αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου, αξιοθέατα, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γήπεδο γκολφ και τόσα άλλα αξιόλογα έργα.

8. Τελειώνοντας, την επιστολή μου, θα ήθελα να κάμω αυτή τη απλή ερώτηση στους διοικούντες του Δήμου Παραλιμνίου: Όταν πηγαίνετε στις τουριστικές εκθέσεις του Λονδίνου, Γερμανίας, Ρωσίας, κλπ θα ήθελα να γνωρίζω και πιστεύω εκφράζω τη γνώμη πολλών ενδιαφερομένων για τον τουρισμό, τι διαφημίζετε για τον Πρωταρά; Δηλαδή, τι προσφέρουμε, εκτός από τον ήλιο και θάλασσα για να προσελκύσουμε περισσότερο ποιοτικό τουρισμό για να επισκεφθεί την όμορφη περιοχή του Πρωταρά; Πρέπει λοιπόν, να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα σχετικά με την προβολή της τουριστικής μας περιοχής στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού,

Πιστεύω, ότι η υλοποίηση των πιο πάνω εισηγήσεων μου θα οδηγήσει στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων  που απασχολούν την τουριστική περιοχή του Πρωταρά. Επίσης, μόνον μ’ αυτή την στρατηγική θα αυξήσουμε την προσέλευση περισσότερων τουριστών μ’ αποτέλεσμα ν’ ανοίξουμε δρόμο και για τον χειμερινό τουρισμό που τόσο επιθυμούμε.

Τονίζω για μια ακόμη φορά και θα το επαναλαμβάνω για όσες φορές χρειασθεί: χωρίς τους εξειδικευμένους ανθρώπους σε τουριστικά θέματα, με τον σωστό προγραμματισμό και τη σωστή επαγγελματική και τουριστική συνείδηση τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Επίσης, στις επισκέψεις τουριστικών εκθέσεων στο εξωτερικό για σειρά ετών συμμετείχαν τα ίδια άτομα (Δήμαρχος, διοικητικός υπάλληλος δημαρχείου και μέσα-μέσα κανένας δημοτικός σύμβουλος) στις ίδιες εκθέσεις π.χ. Λονδίνου, Γερμανίας, Ρωσίας,  κλπ, με το ίδιο υλικό, για την ίδια προβολή της περιοχής Πρωταρά. Αναρωτιέμαι τι είχα να προβάλουν αφού κανένα νέο έργο δεν είχε γίνει  στο Πρωταρά για αρκετά χρόνια.
Αυτή είναι λανθασμένη πολιτική του δημαρχείου διότι δεν γίνεται ορθολογιστική διαφήμιση της περιοχής Πρωταρά. Που είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας; Γι’ αυτό το θέμα της ορθολογιστικής προβολής της τουριστικής περιοχής του Πρωταρά θα επανέλθω σε άλλη μου επιστολή.