(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΩΤΑΡΑ
(Περιοδικό Τουριστικά Χρονικά – 1988)

Η ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής Πρωταρά που εξελίσσεται σε ένα από τα πιο όμορφα τουριστικά θέρετρα του νησιού μας έχει επιφέρει παράλληλα και προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερο πριν βρεθούμε μπροστά σε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή του Πρωταρά είναι τα ακόλουθα:

1. Η συνεχής και απρογραμμάτιστη ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, σαν αποτέλεσμα τούτου είναι η έλλειψη πληρότητας των μονάδων που ανεγείρονται και ως εκ τούτου προκύπτει ανάγκη να γίνονται Feasibilities Studies σ’ ότι αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή όχι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να σταματήσει η ανέγερση συγκροτημάτων στον Πρωταρά προς το παρόν στάδιο λόγω της μείωσης του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή.

2. Η συνεχής ανέγερση μη οργανωμένων διαμερισμάτων δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην εισχώρηση ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην ελκυστική περιοχή του Πρωταρά. Η ανέγερση αυτών των διαμερισμάτων έχει γίνει πρόκληση να προσελκύσουμε τον μαζικό τουρισμό ο οποίος πλήττει την περιοχή Πρωταρά και ολόκληρο το νησί μας. Εκτός τούτου, αυτά τα διαμερίσματα δεν προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες στους αναμενόμενους τουρίστες οι οποίοι πολλές φορές φεύγουν δυσαρεστημένοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει απαραιτήτως να σταματήσει αμέσως η πολιτική αυτή τόσο από τις τοπικές αρχές όσον κι’ από τους αρμόδιους φορείς του κράτους.

3. Όλες οι άλλες επενδύσεις που έγιναν και συνεχίζονται να εκτελούνται στον Πρωταρά δεν γίνονται με ορθολογιστικό προγραμματισμό διότι δεν υπάρχει σωστή τουριστική υποδομή για το εγγύς μέλλον. Λυπούμε, να παρατηρήσω ότι όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει για εμπορικούς σκοπούς χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις  απαιτήσεις και ανάγκες του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή Πρωταρά. Ο απώτερος σκοπός των επενδύσεων της περιοχής και η έμφαση που δόθηκε εκ μέρους των, ήταν η εξασφάλιση όσο το δυνατό μεγαλυτέρου κέρδους από τον πρώτο χρόνο (αυτή δεν είναι επένδυση), χωρίς να προβλέπουμε τις επιπτώσεις του τουρισμού μελλοντικά). Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο ευαίσθητη είναι η τουριστική βιομηχανία και δεν έχουμε καταλάβει πόση ιδιαίτερη μεταχείριση θέλει ο τουρισμός μας. Πιστεύω, προσωπικά ότι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που δεν υπάρχει τουριστικό ρεύμα στην περιοχή Πρωταρά και σ’ ολόκληρο το νησί μας, και όχι ο πόλεμος του κόλπου. Τάσσομαι υπέρ των επενδύσεων, αλλά των επενδύσεων που γίνεται με βάση το σωστό προγραμματισμό ανάπτυξης μιας περιοχής ο οποίος περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Feasibility Studies, Analysis of Economic at Sociological Impacts and Marketing and Promotion. Ας ληφθεί αυτό πολύ σοβαρά από τις τοπικές αρχές και συναφείς υπηρεσίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος για να μην επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν σ’ άλλες τουριστικές περιοχές της Κύπρου.

4. Παραχωρούνται άδειες για λειτουργία εστιατορίων και μπυραριών σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα. Τα άμεσα προβλήματα είναι:

    Α) Οι ψηλές τιμές φαγητών και ποτών (δεν γίνεται ορθή κοστολόγηση) και
    Β) Δεν γίνεται η ποιοτική εξυπηρέτηση φαγητών/ποτών στους τουρίστες μας (Food and Bar Service).

Είμαστε γνωστοί σαν λαός στην Ευρώπη για την καλή εξυπηρέτηση (Good Service) και φιλοξενία (Hospitality), οι δύο αυτοί σπουδαίοι παράγοντες αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τα πλαίσια φιλοξενίας και καλής εξυπηρέτησης και να αντικρίζουμε τον τουρισμό σαν πηγή εύκολου κέρδους. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ειδικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και καλείται ο Κ.Ο.Τ. να επιληφθεί του θέματος πιο σοβαρά.

5. Τα ενοίκια των εστιατορίων, μπυραριών και άλλων μικροεπιχειρήσεων είναι διογκωμένα. Σαν επακόλουθο είναι να υπάρχουν ανεξέλεγκτες υψηλές τιμές προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα να περιορίζουν οι τουρίστες τις αγορές τους. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να χαράξουν ενιαία και σταθερή πολιτική για την περιοχή Πρωταρά.

6. Η έλλειψη επαρκούς χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στους δρόμους όπως πρόκληση οχληρίας από τους αυτοκινηστές και μοτοσικλετιστές με άμεση δυσφορία των επισκεπτών.

7. Η έλλειψη δημοσίων χώρων για την εξυπηρέτηση των τουριστών στους δρόμους της περιοχής με αποτέλεσμα οι τουρίστες να εισέρχονται στα διάφορα κέντρα αναψυχής ή σε διάφορα Ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επίσης, η έλλειψη Τουριστικής Πλαζ με σύγχρονες προδιαγραφές (πεζοδρόμια, snack – bar, κλπ).

8. Η λειτουργία νυκτερινών κέντρων αναψυχής μέχρι τις πρωινές ώρες χωρίς άδεια, τα μικροεπεισόδια που δημιουργούνται δεν βρίσκουν τη λύση τους, λόγω του ότι δεν υπάρχει τουριστική αστυνομία.

9. Όλοι εμείς, στην περιοχή Πρωταρά υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Διερωτώμαι τώρα εάν με αυτά τα υπάρχοντα προβλήματα μαζί με τη βασική έλλειψη υποδομής και έργων έχουμε ή θέλουμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Πιστεύω προσωπικά χωρίς να επικρίνω κανένα ότι όλοι μαςφέρουμε ευθύνη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματική αλήθεια. Ο ήλιος, η θάλασσα και η φιλοξενία (σιγά-σιγά εξαλείφεται) δεν είναι αρκετοί παράγοντες να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις και ανάγκες του ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Ερωτώ, προσφέρει ο Πρωταράς τίποτε άλλο εκτός από θάλασσα, ήλιο και λίγη φιλοξενία, για να έχουμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Πουυ πάρχει το κυπριακό στοιχείο σ’ ολόκληρη τη περιοχή Πρωταρά, που είναι το αθλητικό κέντρο μας, το αμφιθέατρο, το GOLF, το LUNA PARK και τόσα άλλα που μπορούν να προσελκύσουμε την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και ταυτόχρονα να έχουμε χειμερινό τουρισμό. Αυτό είναι εάν σοβαρό θέμα που πρέπει η τοπική αρχή να το επιληφθεί με σωστό προγραμματισμό.

10. Η τουριστική πολιτική του Δήμου Παραλιμνίου όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Πρωταρά δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο θα έπρεπε να ήταν. Λυπούμαι να παρατηρήσω, αφού η κυριότερη πηγή εισοδήματος του Δήμου προέρχεται από τον τουρισμό, πιστεύω ότι είναι λανθασμένη πολιτική της τοπικής αρχής να επενδύει και να αξιοποιεί την πληθώρα των χρημάτων που έχει αποφέρει η τουριστική περιοχή σε αναπτυξιακά έργα στην κοινότητα Παραλιμνίου. Νομίζω, δεν είναι απαραίτητα προς το παρόν στάδιο να γίνουν και πότε θα αποπληρωθούν αυτά τα έργα αφού δεν θα υπάρχει τουρισμός στην περιοχή και σ’ ολόκληρο το νησί μας, τα προσεχή δύο-τρία χρόνια. Δεν τάσσομαι εναντίον της ανάπτυξης του Παραλιμνίου, αλλά πρέπει να γίνουν ορισμένα σημαντικά έργα στον Πρωταρά όπως αυτά που εξήγγειλε ο Δήμος πρόσφατα, π.χ. μπορεί να γίνει ένα αμφιθέατρο για καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, κάποιο LUNA PARK, κάποιου είδους αθλητικό κέντρο, ένα μουσείο με τη λαϊκή μας παράδοση, μια λαϊκή γειτονιά η οποία να προβάλλει την Κυπριακή κουλτούρα και τόσα άλλα.

11. Η έλλειψη της Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού στην περιοχή Πρωταρά. Είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί τέτοια επιτροπή από ειδικούς του επαγγέλματος για να επιλύει τα προβλήματα της περιοχής.

12. Τελειώνοντας με τα πιο βασικά προβλήματα, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τη περιοχή Πρωταρά. Πιστεύω ότι όλα τα πιο πάνω θ’ αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής ενδελεχούς και συστηματικής μελέτης, ώστε να μην δημιουργηθούν οι ανεπιθύμητες καταστάσεις του Ισπανικού τουρισμού.