(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

O ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ
“O Παγκύπριος είναι ο άξιος Πρεσβευτής μας στην Αμερική

ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Φεύγει την Τετάρτη για την Αμερική ο παλιός παίκτης της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ για να συνέχιση τις σπουδές του, αφού πέρασε τις διακοπές του στο χωριό του το Παραλίμνι.

Ο Κεφάλας είναι πράγματι ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο και ένας επιθετικός αξιώσεων χάρις τα πολλά και πλούσια τεχνικά και φυσικά προσόντα του και προπαντός ένας τρομερός γκολτζής, που αποτελεί τον άξιον εκπρόσωπο μας στο Κολοράντο της Αμερικής, όπου σπουδάζει.

Ο Σωτήρης γεννήθηκε στο Παραλίμνι, το 1958 και από πολύ μικρός ξεχώρισε για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Από ηλικίας 12 χρονών ασχολείται συστηματικά με το ποδόσφαιρο στα τσικό της Ένωσης επί της εποχής του ΠΛΟΥΣΚΑΛ από τον οποίο πήρε τα πρώτα και βασικά μαθήματα περί ποδοσφαίρου.

Για διάφορους λόγους όμως το 1976 καταλήγει στην Ανόρθωση, όπου αγωνίσθηκε για τρία χρόνια με ξεχωριστή επιτυχία μέχρι το 1979 όταν φεύγει για σπουδές στην Αμερική

Στην Αμερική εντάσσεται στην δύναμη του ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ του οποίου γίνεται αμέσως βασικό στέλεχος και από τους πρώτους σκόρερ στα τρία χρόνια που αγωνίσθηκε.

Από τον Παγκύπριο φεύγει μετά με υποτροφία για το Κολοράντο (Πανεπιστήμιο Ντένβερ), για ξενοδοχειακά επαγγέλματα, ενώ παράλληλα παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα του πανεπιστημίου, όπου διακρίνεται ιδιαίτερα και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 26 γκολ στην περσινή σαιζόν

Από τον Σωτήρη πήρα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και σας την παραθέτω.

Ε. Σωτήρη να μας πεις τις εντυπώσεις σου γύρω από το ποδόσφαιρο των Η.Π.Α.;

A. Το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο έκανε μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ακράδαντα ότι σε μια δεκαετία θα μπορεί να συναγωνισθεί τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Τα μέσα που παρέχονται στους ποδοσφαιριστές είναι πολλά και έτσι η πρόοδος τους είναι φυσιολογική. Ήδη το ποδόσφαιρο εισήχθη στα σχολεία και έτσι γίνεται εις βάθος εργασία με ευεργετικά αποτελέσματα για το ποδόσφαιρο των Η.Π.Α. που θα γίνει σίγουρα από τα καλύτερα στον κόσμο στο μέλλον.


Ε. Για τον Παγκύπριο τον εκπρόσωπο της Κύπρου στην Αμερική τι έχεις να μας πεις;
A. Πιστεύω ότι ο Παγκύπριος είναι ο άξιος πρεσβευτής μας στην Αμερική. Αυτά που πέτυχε ο Παγκύπριος μέχρι σήμερα είναι πράγματι πολύ μεγάλες επιτυχίες. Όλα όμως τα οφείλει στο πραγματικό του ηγέτη το πρόεδρο κ. Φίλιππο Χριστοφίδη ο οποίος κάνει το παν για την πρόοδο του Παγκυπρίου, αλλά βοηθά τους Κυπρίους για να σπουδάσουν.
Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από την βοήθεια που μου παρείχα οι άνθρωποι του Παγκυπρίου και όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.

Ε. Πώς κρίνεις το Παγκόσμιο κύπελλο της Ισπανίας;
A. Εγώ προσωπικά περίμενα να δω καλύτερο ποδόσφαιρο γενικά από όλες τις ομάδες. Πιστεύω το Παγκόσμιο Κύπελλο Αργεντινής το 1978 ήτο καλύτερο. Φυσικά είδαμε και καλά παιγνίδια, αλλά αυτά ήσαν λίγα. Φυσικά αξιοσημείωτο ήταν ότι οι λεγόμενες μικρές ομάδες έκαναν έντονη την παρουσίας τους και δυσκόλεψαν τους μεγάλους.

Ε. Ποιες ομάδες ξεχώρισες;
A.Το καλύτερο ποδόσφαιρο μας το παρουσίασε κατά πρώτον η Βραζιλία και μετά η Γαλλία. Η Ιταλία ανέβηκε προς το τέλος και μπορώ να πω παίζοντας ρεαλιστικά πήρε δίκαια το κύπελλο.

Ε. Ποιους παίκτες ξεχώρισες;
Α. Ζίκο, Αντονιόνι, Πασαρέλα και Πλατινί

Ε. Πως βλέπεις το Κυπριακό ποδόσφαιρο;
A. Αν και λίγες ομάδες είδα νομίζω ότι το Κυπριακό ποδόσφαιρο χρειάζεται πολλή δουλεία ακόμη για να μπορεί να συγκριθεί με το ποδόσφαιρο άλλων χωρών.

Για να προοδεύσει πρέπει να γίνουν πολλά βασικά πράγματα, πρέπει να σταματήσει η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου, να γίνουν πιο πολλά και καλύτερα γήπεδα για όλες τις ομάδες, να παρέχονται πιο πολλά μέσα και κίνητρα στους ποδοσφαιριστές, κ.α.


Ε. Ποιους παίκτες ξεχωρίζεις στην Κύπρο;
A. Κλέφτη, Κλείτο, Φοίβο και Γιαγκουδάκης

Ε. Πώς είδες την πρόσληψη του κ. Μπάκιγχαμ στο Παραλίμνι;
A. Κατά την παραμονή μου στο Παραλίμνι προπονούμουν με τον κ. Μπάκιγχαμ και πιστεύω ότι είναι μεγάλη επιτυχία για το Παραλίμνι ή πρόσληψη του κ. Μπάκιγκαμ γιατί πρόκειται περί εκλεκτού προπονητού. Και για αυτό νομίζω ότι με το υπάρχον έμψυχον υλικό η ομάδα της ΕΝΩΣΗΣ μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο νέο πρωτάθλημα.

Ε. Ποιες ομάδες συμπαθείς στο εξωτερικό;
A. ΑΕΚ Ελλάδος, Λίβερπουλ και Αγγλία σε εθνικό επίπεδο

Ε. Ποιους παίκτες θαυμάζεις;
Α. Μαύρος (ΑΕΚ), Κήγκαν (Λίβερπουλ), Γαλάκος (Ολυμπιακός) και Ρουμενίγκε (Γερμανία).

Ε. Για το δικό σου μέλλον τι σκέφτεσαι;
A. Σε δύο χρόνια τελειώνω τις σπουδές μου και εκτός απροόπτου θα επιστρέψω στην Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση και οπωσδήποτε θα συνεχίσω το ποδόσφαιρο γιατί πράγματι το έχω στο αίμα μου και δεν κάνω δίχως αυτό.

E. Την παλιά σου ομάδα την παρακολουθείς;
A. Έχω τακτική ενημέρωση μέσω των εφημερίδων γενικά για το κυπριακό ποδόσφαιρο και ιδιαιτέρως για την Ανόρθωση και απορώ αφού έχει τόσους σπουδαίους ποδοσφαιριστές να μην πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Πρέπει όλοι να βοηθήσουν ώστε η Ανόρθωση να ξεφύγει από την μετριότητα γιατί οι δυνατότητες της ομάδος είναι πολλές και μεγάλες.

Ε. Έχεις να προσθέσεις κάτι το δικό σου;
A. Κατά αρχή ευχαριστώ τον αθλητικό Αγώνα που έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με το φίλαθλο κοινό της Κύπρου.
Επίσης εύχομαι κάθε πρόοδο στο Κυπριακό ποδόσφαιρο και κάθε επιτυχία στην Ανόρθωση και στην ομάδα του χωριού μου την ΕΝΩΣΗ στο νέο πρωτάθλημα.


ΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Εφημερίδα ΑΓΩΝ, 1981