(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

O ΑΘΛΗΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ 

Ο Σωτήρης Κεφάλας από πολύ μικρός ξεχώρισε για το ταλέντο του. Από ηλικίας 12 χρονών ασχολείται συστηματικά με το ποδόσφαιρο στις εφηβικές ομάδες της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου επί εποχής του Πλούσκαλ από όπου πήρε τα πρώτα και βασικά μαθήματα περί ποδοσφαίρου. 
Επίσης, στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε αθλητής στίβου συμμετέχοντας με την ομάδα του σχολείου του. Η καλύτερη του επίδοση στο στίβο ήταν στο δρόμο των 100 μέτρων κατά τους Παγκύπριους Μαθητικούς Αγώνες Στίβου, όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση με επίδοση 11 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, ήταν μέλος του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρας Αμμοχώστου και έλαβε μέρος σε συναντήσεις και στους Πανελλήνιους Αγώνες Μαθητών και Εφήβων.

 Η ανάμιξη του στον αθλητισμό είχε επεκταθεί πέραν της αθλητικής του ιδιότητας και τον οδήγησε να συμβάλει στη δημιουργία της ομάδας Πετόσφαιρας της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Αυτή η δέσμευση και ενεργετική συνεισφορά του οδήγησε την ομάδα στην Α’ Κατηγορία και υπήρξε παίκτης της ομάδας την περίοδο 1973-75.

Το 1976 καταλήγει στην Ανόρθωση Αμμοχώστου, όπου αγωνίστηκε για τρία συνεχή χρόνια με ξεχωριστή επιτυχία και σκοράροντας 20 τέρματα. Παίκτης με αρκετά ποδοσφαιρικά ο Κεφάλας κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητού του, ο οποίος δεν δίστασε να του δόση την κυανόλευκη και δοξασμένη φανέλα με το Νο. 7. Διάβασε Περισσότερα
Αλλά κι’ ο Κεφάλας, σεβόμενος αυτή την φανέλα, και αισθανόμενος το βάρος των ευθυνών του προσπάθησε κι’ έδωσε στην αγαπημένη του ομάδα όποια υπηρεσία μπορούσε.
Παίκτης με ανεξάντλητη αντοχή και μεγάλη ταχύτητα, κάνει θαυμάσιες σέντρες, υπέροχη προέλαση με άνετη ντρίπλα και διαθέτει δυνατό ευθύβολο σουτ. Ό εκ Παραλιμνίου άσσος της Ανόρθωσης Σώτος Κεφάλας στο πρωτάθλημα 1977-78 επέτυχε 8 πολύτιμα τέρματα. Ο φτεροπόδαρος εξτρέμ των κυανόλευκων της Αμμοχώστου πρόσφερε αρκετά στην ομάδα του και ήταν πάντα κίνδυνος για τους αντίπαλους τερματοφύλακες. .

Μετά έφυγε για σπουδές στην Αμερική το τέλος του 1978. Στην Αμερική εντάσσεται στη δύναμη του Παγκύπριου Νέας Υόρκης του οποίου γίνεται βασικό στέλεχος και από τους πρώτους σκόρερ στα τρία χρόνια που αγωνίσθηκε. Διάβασε Περισσότερα. 

Εκεί είχε την τιμή να αγωνιστεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως Δομάζος, Παπαϊωάννου, Αποστολίδης και Τόσκα, και πολλά άλλα ονομάτα από τους οποίους έμαθε πολλά μυστικά της μπάλας.


Τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στον Παγκύπριο, Νέας Υόρκης, αναδείχθηκε από το συμβούλιο της ομάδος σαν καλύτερος νέος ποδοσφαιριστή και δεύτερος σκόρερ με 11 τέρματα.
 
 
Από τον Παγκύπριο έφυγε και πήγε με υποτροφία το 1981στο Denver University του Colorado.Εκεί παίζοντας ποδόσφαιρο στην ομάδα του πανεπιστημίου, γίνεται πρώτος σκόρερ για τρία συνεχή χρόνια. Σε μια μόνο σεζόν πέτυχε 47 γκολ που είναι ρεκόρ πανεπιστημίου, ενώ βγήκε με την επίδοση αυτή και δεύτερος σκόρερ σε όλη την Αμερική μεταξύ των Πανεπιστημιακών Ομάδων ποδοσφαίρου. Στο πανεπιστήμιο απέκτησε μεγάλη φήμη και οι τοπικές εφημερίδες αφιέρωσαν εγκωμιαστικά σχόλια για το ταλέντο και την απόδοση του Κεφάλα. Διάβασε Περισσότερα.

Ο Κεφάλας έγινε αποδέκτης πολλών προτάσεων να αγωνιστεί σε πολλές επαγγελματικές ομάδες στην Αμερική, όμως τις απέρριψε για να συνεχίσει τις σπουδές του.Για τις υπηρεσίες του, έτυχε της τιμητικής διακρίσεως για τον αθλητισμό, που δίδεται από το Πανεπιστήμιο σε αθλητές με ξεχωριστές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, στις 25-10-2007, του απονεμήθηκε η ύψιστη διάκριση του Πανεπιστημίου του Hall of Fame Athete, του καλύτερου ποδοσφαιριστή που πέρασε από το Πανεπίστημιο Ντένβερ. Διάβασε Περισσότερα. Διάβασε Περισσότερα.
 

Τελειώνοντας τις σπουδές του το 1984, επέστρεψε στην Κύπρο και τερμάτισε την επιτυχημένη ποδοσφαιρική του καριέρα παίζοντας ποδόσφαιρο στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου μέχρι το 1988 στην ομάδα που τον ανέδειξε.  Ήταν ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που ξεφύτρωσε και αναπτύχθηκε στο φυτώριο του Πλούσκαλ. Ταχύτατος, δυνατός, τεχνίτης με δυνατό σουτ, αλλά προ πάντων σεμνός και υπάκουος υπήρξε η αδυναμία του προπονητού κ. Πλούσκαλ. Διάβασε Περισσότερα.
 
Από το 1990 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το άθλημα του Σκουώς και είναι ο ιδρυτής της Ομάδας Σκουώς Αμμοχώστου. Από το 1995 είναι μέλος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Σκουώς.

Για περισσότερες φωτογραφίες του Σωτήρη Κεφάλα κάντε κλικ εδώ

ΣΥΝΕΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ  ΑΡΘΡΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ 

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ 1976-78    to see more photos  Click here
1976

 
Γνωρίστε τα κανόνια του πρωταθλήματος

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 1978 -1981   to see photos  Click here
1980
Ο Κεφάλας εκτέλεσε Τουρκική Ποδοσφαιρική ομάδα 
1981

Ο Σωτήρης Κεφάλας υποστηρίζει: “ο Παγκύπριος είναι ο άξιος Πρεσβευτής μας στην Αμερική” 
1982

Κεφάλας: Τιμά το Κυπριακό ποδόσφαιρο στην Αμερική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΤΕΝΒΕΡ 1981 - 84  to see photos Click here
1981

  Τέσσερεις συνεχόμενες νίκες μετριάζουν την απογοήτευση στο Ντένβερ 
  Ποδοσφαιρική ομάδα του Byrden: Ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε 
  Η ποδοσφαιρική ομάδα έσπασε το σερί των πέντε αρνητικών αποτελεσμάτων  
1982
  Οι Pioneers Soccer Team τελειώνουν μια ονειρεμένη χρονιά με ήττα 1-0 από το Bethany 
  Κεφάλας: ‘Πάντοτε εκεί που έπρεπε’, σε μία επιτυχημένη χρονιά 
  Η ποδοσφαιρική ομάδα διαγράφει αμβιβολίες, επιδιώκει ποδοσφαιρικό τίτλο
1983

  Η ομάδα ποδοσφαίρου αντρών επιστρέφει από το Kansas με δύο νίκες 
 
O Κεφάλας σπάει το ρεκόρ σκοραρίσματος που κατείχε ο ίδιος στο Πανεπιστήμιο του Denver. 
 
Ο πρωταθλητής ποδοσφαίρου Σωτήρης φιλοσοφεί σχετικά με το μέλλον

2007  
ATHLETIC HALL OF FAME
- to see photos Click here 
♦ Ανακήρυξη Υποψηφιότητας:
Bobby Muuss, Προπονητής του Πανεπιστημίου Ντένβερ
♦ Συστημένες Επιστολές:
Eivind Lorgen, Frank Schreiner, Paal Aavatsmark, Stewart Stockdale
♦ Αναμνηστική Πλακέτα:
to Download the Plaque
Click here
Ομιλία:
Athletic Hall of Fame, 25-10-2007

 ΕΝΩΣΙΣ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ 1985 - 88  to see photos Click here
1975
 
"Για το μεγαλείο της Ένωσης να μην χαθεί ο Σώτος Κεφάλας" δηλώνει ο Άριστος Μάρκου
1985
Κάναμε καλή προετοιμασία δηλώνει " δηλώνει ο Σωτήρης Κεφάλας
1986

♦ 
Στόχος η πρώτη 5άδα στο νέο πρωτάθλημα" δηλώνει Σωτήρης Κεφάλας 
1988
Νοιώθω απογοητευμένος" δηλώνει Σωτήρης Κεφάλας