(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑΣ - 
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


Σαν κάτοικος της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου δεν θα με άφηνε ασυγκίνητο το άρον, άρον κλείσιμο της Γιουροσύπρια όχι μόνο από ανθρωπιστικής πλευράς για το δράμα των 320 υπαλλήλων που βρέθηκαν στους δρόμους σε μία νύκτα αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα έχει για το τουρισμό και ειδικότερα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Εύχομαι και προσεύχομαι πέραν των 320 υπαλλήλων της Γιουροσύπρια στους οποίους εκφράζω την συμπάθεια μου και στήριξη με όσα δυνατά μέσα διαθέτω, να μην βρεθούν στην ίδια μοίρα και παραδοσιακοί Κύπριοι υπάλληλοι του τουρισμού όχι μόνο ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι ήταν μια βεβιασμένη και χωρίς προγραμματισμό κίνηση που θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στο τουρισμό και ειδικά στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Επίσης πιστεύω ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις «Κυπριακές Αερομεταφορές» γενικότερα αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα εξετάσουμε σε ένα άλλο άρθρο.

Πιστεύω ότι θα ήταν σοφό να εξυγιανθεί η εταιρεία να τιμωρηθούν οι υπέυθυνοι της κακοδιαχείρισης, διότι περί αυτού πρόκειται, και να συνεχίσει η εταιρία με το σωστό προσωπικό να προσφέρει στο τόπο και το τουρισμό γενικότερα. Θα ήταν πιο θεμιτό και ανθρώπινο εάν η κυβέρνηση δεν ήθελε τη  Γιουροσύπρια να την πουλήσει ή τουλάχιστο να προσπαθήσει. Επίσης, δεν θα είχαμε 320 ανέργους αυτή τη δύσκολη στιγμή της οικονομικής κρίσης. Δηλ. η κυβέρνηση ενέργησε βεβιασμένα και υπό το κράτος πανικού με όλες τις μετέπειτα συνέπειες.

Έχουν λεχθεί και ακουστεί πολλά και εκπλήττομαι που ακόμα ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει διατάξει έρευνα! Π.χ. ένα από τα ενοικιαζόμενα αεροπλάνα είχε ενοίκιο $430,000 το μήνα και οι τρέχουσες τιμές ενοικίασης ενός τέτοιου αεροσκάφους είναι $270,000 το μήνα!!! Αυτό τι σημαίνει; ‘Οτι κάτι δεν πάει καλά, τι έκαμε όμως ο ιδιοκτήτης που είναι η κυβέρνηση; Τιμώρησε αυτό που έκανε το «Λάθος»; Όχι βεβαια! Τιμώρησε τους απλούς υπαλλήλους που στη ουσία δεν έφταιγαν σε τίποτα... και για τους οποίους ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα τους αποζημιώσει και παζαρεύει ποσά εξευτελιστικά που εάν ήταν για πολιτικούς πρόσφυγες τότε τα ποσά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα και θα είχαν ήδη δοθεί!!!

Επίσης, προσωπικά δεν έχω πεισθεί ότι οι Κυπριακές Αερογραμμες θα καλύψουν το κενό που άφησε η Γιουροσύπρια όσον αφορά την μεταφορά των τουριστών κατα την καλοκαιρινή περίοδο. Πιστέυω ότι ήταν όλα διακηρύξεις της στιγμής έτσι απλά για να πεταχτεί στάχτη στα μάτια του κόσμου...  Το καλοκαίρι έρχεται και θα φανεί ποιος έχει δίκαιο και ποιός άδικο. Με απλά μαθηματικά, τι θα κανουν οι Κυπριακές Αερογραμμές για να φέρουν τους 270,000 τουρίστες που έφερνε η Γιουροσύπρια στη Κύπρο; Θα καταργήσουν άλλα δρομολόγια δικά τους και θα αρχίσουν να κάνουν ναυλωμένες πτήσεις; Επίσης άλλος αρνητικός παράγοντας είναι η διαρρύθμιση και ο αριθμός των θέσεων των αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών που είναι 162 σε σύγκριση με 189 της  Γιουροσύπρια. Ακόμα ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι η τιμή που προσφέρουν οι Κυπριακές Αερογραμμές σε σύγκριση με τη  Γιουροσύπρια που είναι πιο ψηλή και σίγουρα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις επιλογές των τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων.

Εγώ λέω ας κοιτάξουν (οι Κυπριακές Αερογραμμές) τι θα κάνουν με τα Airbus A330 που είναι ζημιογόνα και το ένα από αυτά είναι παρκαρισμένο στο αεροδρόμιο Λάρνακας κάνοντας προφανώς τουρισμό και τις δηλώσεις να τις αφήσουν στη πάντα.

Καταληκτικά, είναι άξιο απορίας γιατί μετά το κλείσιμο της Γιουροσύπρια δεν έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον οι Κύπριοι επενδυτές που θα έπρεπε... Μήπως τους φοβίζει κάτι; Μήπως τους φοβίζει η ανοικτή στήριξη της κυβέρνησης προς τις Κυπριακές Αερογραμμες;

Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε πρόκειται για μεγάλο λάθος που αντίκειται προς το πνεύμα της ελεύθερης αγοράς και κατ’ επέκταση αντίκειται προς το ευρωπαϊκό πνεύμα με σοβαρό αντίκτυπο προς την οικονομία του τόπου. 

Προτρέπω τους επιχειρηματίες να δουν αυτή τη προοπτική πιο σοβαρά γιατί γνωρίζω το «καλό» πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που έχει η Γιουροσύπρια που το μόνο που χρειάζεται είναι να το εκμεταλλευτεί κανείς σωστά πριν τα σκορπίσει στους πέντε ανέμους και να το εκμεταλλεύονται οι ξένοι.