(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΙΣΤHΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


1. Δεν αρκεί μόνο η προσφορά υψηλής ποιότητας υλικών αγαθών (εξαιρετικές τουριστικές εγκαταστάσεις σε θαυμάσιες τοποθεσίες, με πολυτελή κτίρια και επίπλωση, μοντέρνα σαλόνια και εστιατόρια και ωραίοι χώροι ψυχαγωγίας), ούτε το υγιεινό κλίμα με τις φυσικές ομορφιές, τις καθαρές θάλασσες και την ηλιοφάνεια στους πλείστους μήνες του χρόνου, ούτε ο αρχαιολογικός πλούτος και η παραδοσιακή φιλοξενία για να ικανοποιήσουμε τον πελάτη-τουρίστα και να του υποβάλουμε ότι η ξενοδοχειακή μας μονάδα είναι η ιδανικότερη για τις επόμενες διακοπές. 

2. Χρειαζόμαστε ποιοτική εξυπηρέτηση η οποία να βασίζεται στις προσδοκίες και τις αντιλήψεις του πελάτη-τουρίστα και όχι στις προσδοκίες και τις αντιλήψεις του επιχειρηματία, της διεύθυνσης ή του ξενοδοχειακού υπαλλήλου. H ικανοποίηση του πελάτη-τουρίστα και η εκπλήρωση των προσδοκιών του προσθέτει αξία στα υλικά αγαθά και αυξάνει τα κέρδη, μειώνει την ανταγωνιστικότητα, αφού ο πελάτης-τουρίστας μετατρέπεται πλέον σε πηγή προσέλκυσης πελατών, με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος διαφήμισης και γενικά να προσδίδει επιτυχία και πλεονεκτήματα στην τουριστική μονάδα.

3. Πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να διεξάγεται από εξειδικευμένους επιστήμονες έρευνα για την προσφερόμενη ποιότητα των υπηρεσιών, ώστε να εντοπίζεται το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των παραθεριστών και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Mε βάση τα συμπεράσματα της έρευνας να διαμορφώνεται η νέα πολιτική της μονάδας και να μην αρκούμαστε στην επικρατούσα σήμερα πολιτική και αντίληψη της εκάστοτε διεύθυνσης της μονάδας, η οποία βασίζεται κυρίως στην υπάρχουσα θεωρητική και εμπειρική άποψη.
 
4. H τακτική επιμόρφωση του προσωπικού, στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου, θεωρείται πλέον απαραίτητη, ώστε να αναθεωρούμε τις εκάστοτε απόψεις μας, με βάση τα δεδομένα και τις έρευνες της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, θα δίδεται η ευκαιρία στο νέο προσωπικό να επιμορφώνεται και να αποδίδει εξαρχής το μάξιμουμ των προσδοκιών της τουριστικής μονάδας. Με έμφαση τονίζεται ότι υπάρχει εισβολή ξένων υπαλλήλων, οι πλείστοι των οποίων δεν είναι άρτια καταρτισμένοι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών.
Παραθέτω εισηγήσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, που θα μπορούσα να ληφθούν υπόψη εάν θέλουν να βελτιώσουν το τουριστικό μας προϊόν: 
α. Πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου (ΕΠΑ). Είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί τέτοια επιτροπή από ειδικούς του επαγγέλματος για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Πιστεύω, η αξιοποίηση των ατόμων της περιοχής που έχουν αρκετή πείρα στο ξενοδοχειακό τομέα και γενικότερα στην τουριστική βιομηχανία, μπορούν να βοηθήσουν την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ.
β. Εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμα, σπουδαίο ρόλο στην αναβάθμιση των τουριστικών μας υπηρεσιών παίζει η εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή εμπλέκεται στους τουριστικούς τομείς (π.χ. ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, διευθυντές ξενοδοχείων, προσωπικό ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπυραριών, ιδιοκτήτες ταξί, κλπ). Τονίζω για μια ακόμη φορά και θα το επαναλαμβάνω για όσες φορές χρειασθεί: χωρίς τους εξειδικευμένους ανθρώπους σε τουριστικά θέματα, με τον σωστό προγραμματισμό και τη σωστή επαγγελματική και τουριστική συνείδηση τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί.
γ. Εκσυγχρονισμός των τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν, τα ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής, τουριστικά λεωφορεία, τουριστικά πλοία, μικρά ψαρολίμανα, κλπ, με στόχο και σκοπό να αναβαθμίσουμε την ποιοτική εξυπηρέτηση προς τους τουρίστες μας.
δ. Η λειτουργία νυκτερινών κέντρων αναψυχής μέχρι τις πρωινές ώρες χωρίς άδεια, τα μικροεπεισόδια που δημιουργούνται δεν βρίσκουν τη λύση τους, λόγω του ότι δεν υπάρχει τουριστική αστυνομία. Η τουριστική αστυνομία θα βάλει τάξη στην τουριστική περιοχή μας και θα μεταδώσει το αίσθημα ασφάλειας τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες. 
ε. Η έλλειψη επαρκούς χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στους δρόμους όπως πρόκληση οχληρίας από τους αυτοκινηστές και μοτοσικλετιστές με άμεση δυσφορία των επισκεπτών.
ζ. Η έλλειψη δημοσίων χώρων για την εξυπηρέτηση των τουριστών στους δρόμους της περιοχής με αποτέλεσμα οι τουρίστες να εισέρχονται στα διάφορα κέντρα αναψυχής ή σε διάφορα Ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επίσης, η έλλειψη Τουριστικής Πλαζ με σύγχρονες προδιαγραφές (πεζοδρόμια, snack – bar, κλπ).

η. Δημιουργία νέων υποδομών (Αθλητικός τουρισμός, Θαλάσσιος και Θεραπευτικός τουρισμός, Πολιτιστικός τουρισμός, Αγροτουρισμός, Συνεδριακός τουρισμός). Με αυτές τις ειδικές μορφές τουρισμού
 
• Θα βοηθήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού
• Επέκταση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας
• Δημιουργία νέων θέσεων και ειδικοτήτων
• Επίλυση ενεργειακού προβλήματος
• Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου
 
Οι εισηγήσεις μου στα προαναφερθέντα είναι οι παρακάτω: 

⇒Αθλητικός τουρισμός. Που είναι το σύγχρονο αθλητικό κέντρο μας, γήπεδα τένις, καλαθόσφαιρας και ποδοσφαίρου, βόλεϊ-μπολ, κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδα Φούτσαλ, γκολφ, οργάνωση αθλητικών διεθνών συναντήσεων, και τέλος δημιουργία Αθλητικού Μουσείου να προβάλουμε τόσο τους δικούς μας αθλητές όσο και άλλες προσωπικότητες του αθλητισμού στην Κύπρο.
⇒Η έλλειψη Τουριστικής Πλαζ και Μαρίνας. Επίσης, ένα κέντρο υγείας (SPA CENTER) στο οποίο να υπάρχουν αίθουσες γυμναστικής, θερμαινόμενες πισίνες, ειδικά φαγητά ποιότητας, εκδρομές στη φύση, κλπ.
⇒Πολιτιστικός Τουρισμός: Ιστορικό Μουσείο, Λαϊκή Γειτονιά, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Θα ενισχυθεί η επαφή του τουρίστα με την ιστορία, την παράδοση και σύγχρονη ελληνοκυπριακή τέχνη μα τη ζωή του σύγχρονου ελληνοκύπριου.
⇒Αγροτουρισμός. Με την προώθηση του αγροτουρισμού θα διατηρηθεί το περιβάλλον και οι παραδόσεις μας: διατήρηση γεωργίας, κυπριακά αγροτόσπιτα, κυπριακό καφενείο, παραδοσιακό εστιατόριο, φάρμες ζώων και γεωργικό μουσείο.
⇒Συνεδριακός Τουρισμός: Η δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου θα εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν.
 
10. Όλοι εμείς, στην περιοχή Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Διερωτώμαι τώρα εάν με αυτά τα υφιστάμενα προβλήματα μαζί με τη βασική έλλειψη υποδομής και έργων πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ποιοτικό τουριστικό προορισμό???
Τελειώνοντας θέλω να ενημερώσω τους φίλους ξενοδόχους ότι το μόνο που προσφέρουμε και αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Ο ήλιος, η θάλασσα και η φιλοξενία (σιγά-σιγά εξαλείφεται) δεν είναι αρκετοί παράγοντες να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις και ανάγκες του ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Ερωτώ, προσφέρει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου τίποτε άλλο εκτός από θάλασσα, ήλιο και λίγη φιλοξενία, για να έχουμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ; Που υπάρχει το κυπριακό στοιχείο κύριοι που ασχολείστε με τον τουρισμό σ’ ολόκληρη τη περιοχή ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου; Η Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου έχει γίνει μια διαφημιστική ταμπέλα: Μενού στα πεζοδρόμια, κράχτες, κακοτεχνίες στα κτίρια, παρανομίες σε καταστήματα και εστιατόρια και το πιο «ωραίο» που βλέπει κάποιος όταν επισκεφθεί την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι τα γραφεία πωλήσεων τουριστικών επαύλεων και διαμερισμάτων. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει η τοπικές αρχές να το επιληφθούν με σωστό προγραμματισμό.

Το προϊόν που στήριξε και αναβίωσε την οικονομία μας μετά την καταστροφή που υπέστη η Κύπρος μας από την τουρκική εισβολή και κατοχή και που συνέβαλε τα μέγιστα στο να γίνει η χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προϊόν που πολύ εύστοχα ονομάστηκε ως “η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά”, δηλαδή ο τουρισμός, δυστυχώς κινδυνεύει από τα φαινόμενα ερασιτεχνισμού, που μειώνουν το επίπεδο της ποιότητας και της προσφοράς του τουριστικού προϊόντος. Οφείλουμε λοιπόν, την “κότα που γεννούσε για χρόνια χρυσά αυγά”, που στήριξε και στηρίζει την οικονομία του τόπου μας, να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, και όχι να την ξεπουπουλιάσουμε στον βωμό του γρήγορου και εύκολου κέρδους. Όλοι οι φορείς, με μεγαλόπνοα σχέδια, με όραμα, με όρεξη και αγάπη προς αυτόν τον τόπο, οφείλουμε να ακούσουμε τα μηνύματα και τα προβλήματα των καιρών, ώστε να κρατήσουμε όρθιο το στήριγμα της οικονομίας του τόπου μας.


Κατά την διάρκεια ημερίδας η οποία πραγματοποίησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις 11 Απριλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου και ήταν υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Πασχαλίδη Αντώνη το συμπέρασμα που απεκόμισα από την ημερίδα ήταν ότι οι Δημοτικές Αρχές της Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, Ξενοδόχοι και όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό δεν προσεγγίζουν τα θέματα που απασχολούν τον τουρισμό με επιστημονική προσέγγιση, δηλαδή συγκεκριμένες μελέτες για τον τουρισμό που θα μπορούσα να αναβαθμίσουν το τουριστικό μας προϊόν. Πριν από δύο μήνες βρισκόμουν για ένα διαγωνισμό μαγειρικής που συμμετείχε και η Τεχνική Σχολή Παραλίμνιου και έπεσε στην αντίληψη μου ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης ανέθεσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης να γίνει έρευνα σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν την Κρήτη και την επίλυση των. Επιτέλους πότε εμείς θα κάμουμε τέτοια προσπάθεια? Αξιοσημείωτο, είναι ότι την τελευταία εικοσαετία δεν διαπίστωσα καμία συγκεκριμένη μελέτη από τις Δημοτικές Αρχές, από τον Σύνδεσμος Ξενοδόχων από άλλα οργανωμένα σύνολα της περιοχής μέσα από την οποία να διαφαίνονται τα ζητούμενα τους. Τι είδους ποιοτικού τουρισμού θέλουμε? Έχουμε διερωτηθεί ποτέ γιατί ο τουρίστας να επιλέξει τη Αγία Νάπα ή Πρωταρά για διακοπές αφού η κουλτούρα μας είναι ανύπαρκτη? Και πολλά άλλα ερωτήματα που αφορούν τον τουριστικό μας προορισμό και χρειάζονται σοβαρές μελέτες για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μας. 

Θέλω να υπενθυμίσω τις Δημοτικές Αρχές Δήμου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, Ξενοδόχους και όσους εμπλέκονται με τον τουρισμό ότι από έρευνα που έχω κάνει σχετικά με την ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών σε Ξενοδοχεία 4 αστέρων το 2000, με θέμα: "Οι προσδοκίες και αντιλήψεις πελατών για την ποιότητα υπηρεσιών των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων", και αναδεικνύουν τα ακόλουθα συμπεράσματα και ας ληφθούν σοβαρά υπόψη: