(+357) 23 819452, (+357)23 819453, (+357)99 684456, kefalas.soteris@cytanet.com.cy  Language:eng  Language:gr 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΧΡΗΣΗΣ - PIZZA INN
ΠΕΡΙΛΗΨΗ


 
Η Pizza Inn είναι μια Αμερικάνικη εταιρία που ασχολείται με τη λειτουργία των Εστιατορίων Πίτσας και με σημεία Παράδοσης Πίτσας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πίτσας και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις Η.Π.Α. μετά την Pizza Hut  και την Little Caesar σχετικά με τον αριθμό των εστιατορίων. Η Pizza Inn έχει αναπτυχθεί πολύ γρήγορα στη θέση που κατέχει σήμερα με 430 σημεία διάθεσης παγκόσμια και με παρουσία σε 13 χώρες εκτός των Η.Π.Α. μέσω παραχώρησης προνομίων εμπορίας.

Η Pizza Inn έχει κερδίσει μια πολύ μεγάλη φήμη ένεκα της ποιότητας των προϊόντων της και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας που παρέχεται. Το μάρκετινγκ της και τα συστήματα λειτουργίας και ελέγχου έχουν τελειοποιηθεί και συγκρίνονται ευνοϊκά με τα καλύτερα στον τομέα της.Στην Κύπρο ασχολείται με την εμπορία τω προϊόντων της Pizza Inn. Αυτά τα προϊόντα πωλούνται μέσω εστιατορίων που έχουν ιδρυθεί στη Λευκωσία, Αγία Νάπα, Παραλίμνι και Πρωταρά.
Η Pizza Inn πωλεί μια μεγάλη ποικιλία πιτσών, μακαρονάδων και μια ποικιλία άλλων γρήγορων τροφών (fast-food) όπως σάντουιτς και ορεκτικά διαφόρων τύπων. Επίσης, πωλεί παρόμοια προϊόντα της Delifrance Croissanterie. Ένα Συμβούλιο Διευθυντών που διορίζεται για περίοδο ενός έτους που ανανεώνεται διευθύνει την εταιρία. Ένας Γενικός Διευθυντής που διορίζεται από το Συμβούλιο των Διευθυντών ευθύνεται για τη διεύθυνση των καθημερινών εργασιών της εταιρίας. Η εταιρία έχει τα πιο κάτω τμήματα των οποίων προΐσταται ένα διευθυντής:

♦ Τμήμα Επιχειρήσεων

♦ Τμήμα Τροφίμων και Ποτών
 
♦ Οικονομικό Τμήμα
 

Η γρήγορη τροφή ολοένα και γίνεται πιο αποδεκτή στην Κύπρο και η κατανάλωση της αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η πίτσα ιδιαίτερα τυγχάνει προσοχής και είναι αποδεκτή στην αγορά της Κύπρου. Αυτό υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν δείξει ότι 89% εκείνων που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι παίρνουν πίτσα από τα σημεία take-away για κατανάλωση στο σπίτι. Από το ίδιο δείγμα προκύπτει ότι 65% έχουν πίτσα σε πιτσαρία. Η έρευνα έγινε μεταξύ τυχαίου δείγματος 200 προσώπων.

Η έλευση της Pizza Hut έχει δραστικά αλλάξει τη δομή της Κυπριακής αγοράς. Ενώ πριν τρία χρόνια η αγορά ήταν πολύ κατακερματισμένη με πολλά σημεία διάθεσης που διευθύνονταν όλα από τους ιδιοκτήτες τους τώρα φαίνεται να υπάρχει μια μετακίνηση προς το συγκεντρωτισμό. Πελάτες της Pizza Inn είναι βασικά όλοι στην Κύπρο εκείνοι που καταναλώνουν γρήγορες τροφές (fast food). Ειδική έμφαση δίνεται όμως στην αγορά των νέων. Αυτή η ομάδα ηλικίας αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά πίτσας στην Κύπρο. Η αγορά αυτή είναι ο άμεσος στόχος, διότι δεν είναι μόνον οι καταναλωτές του προϊόντος αλλά αυτοί που παίρνουν αποφάσεις όσον αφορά το είδος του φαγητού που θα έχει η οικογένεια.

Οι ανταγωνιστές της Pizza Inn γενικά μπορούν να θεωρηθούν όλα τα «φαστφουντάδικα» και τα εστιατόρια που διαθέτουν υπηρεσία παράδοσης. Έχοντας πει αυτά οι πιο κάτω έχουν αναγνωριστεί σαν οι κυριότεροι ανταγωνιστές της Pizza Inn:

Pizza Hut (7 σημεία διάθεσης) που είναι ο αρχηγός της βιομηχανίας της πίτσας 
♦ Pizza Domino (2 σημεία διάθεσης) 
♦ Dolly Dimple (2 σημεία διάθεσης) 
♦ Toronto (7 σημεία διάθεσης) που είναι ο αρχηγός 
♦ Pizza Mia (1 σημείο διάθεσης)

Στόχος της εταιρίας είναι να καταστεί ένας από τους κυριότερους παίχτες της αγοράς με ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς της γρήγορης τροφής (fast food). Θα στοχεύσει να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά της γρήγορης τροφής χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία μάρκετινγκ όπως η έγκαιρη παράδοση, δωρεάν διάθεση, δημιουργία εικόνας κύρους που θα προσελκύσει τον καταναλωτή.

Η εταιρεία θα αναγνωρίσει τα είδη των επιχειρήσεων και των πελατών που θα πρέπει να γίνουν στόχος για να διασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για την εταιρία. Μιας και αποφασιστεί αυτό ο Γενικός Διευθυντής θα δημιουργήσει στρατηγική για να αναπτύξει και να προωθήσει το προϊόν στις ειδικές ομάδες της αγοράς που έχουν σημασία από την πλευρά του κέρδους. Οι εγγυητές έχουν σκεφτεί μια στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών για να διεισδύσουν καλύτερα και να εκμεταλλευτούνε περαιτέρω την αγορά.

Για αυτό το λόγο γίνονται διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία πέντε επιπλέον σημείων διάθεσης με παροχή πλήρης υπηρεσίας στη Λευκωσία σε συνεταιρισμό με τη Dimple Pizza. Οι διαπραγματεύσεις έχουν συμπληρωθεί και το σχέδιο θα εφαρμοστεί γρήγορα μετά από υπογραφή των σχετικών συμφωνιών. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, έχουν γίνει σχέδια για δημιουργία σημείου διάθεσης με πλήρη εξυπηρέτηση στην Τουριστική Περιοχή Λεμεσού και ενός άλλου παρόμοιου σημείου στην Τουριστική Περιοχή της Πάφου. Το κόστος για αυτό το σχέδιο ανάπτυξης υπολογίζεται στις 120000.00 Κυπριακές Λίρες.

Οικονομικά η εταιρία δεν πηγαίνει καλά τα τελευταία τρία χρόνια. Η απόδοση της έχει χειροτερεύσει από χρόνο σε χρόνο. Από ένα περιθωριακό κέρδος 39,000.00 Λ.Κ. το 1996 η εταιρία έχει απώλειες 151,386.52 Λ.Κ. το 1997 και 166,482.10 το 1998. Η κατάσταση αυτή προκλήθηκε κυρίως από μείωση εισοδήματος και αυξήσεις σε διοικητικά και οικονομικά έξοδα που επίσης προκλήθηκαν από μεγαλύτερα χρέη της εταιρίας.

Η διεύθυνση της εταιρίας στοχεύει να επαναφέρει στην κερδοφορία την εταιρία μέσω της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.
Atkinson H. and Jones P., Menu Engineering: Managing the Foodservice Micro-Marketing Mix, Journal of Restaurant and Foodservice Marketing, 1994. 
2.
Donaldson, G. Financial Goals and Strategic Consequences, Harvard Business Review, May-June 1985. 
3.
Heskett, J. L., Managing in the service Economy, Harvard Business School Press, 1986, Chapter 2, A Strategic Service Vision: Integrative Elements, pp 27-43. 
4.
Howard L., Strategic Management and Organizational Dynamics, Second Edition 1996, Sheffield Hallam University, Sheffield, 1996. 
5.
Johnson and Scholes, Strategic Management and Practice, Exploring Corporate Strategy, Prentice Hall, 1993. 
6.
Kasavana, Michael L., Menu Engineering: A Practical Guide to Menu Analysis, Hospitality Publications 1982. 
7.
Rimmington, M., Strategic Management, Hospitality Business Development, Sheffield Hallam University, 1994 
8.
Welch, Joe L., Focus Groups for Restaurant Research, Cornell H.R.A. Quarterly, August 1985.